Kryteria uzyskania Certyfikatu dla przedszkoli w zakresie aktywności fizycznej
| ||
Kryteria | Opis | Dokumentacja potwierdzająca |
| Zorganizowanie i przeprowadzenie imprezy (np. Dzień Matki, Dzień Dziecka, piknik rodzinny – pożegnanie lata, powitanie lata), w czasie której będą zorganizowane konkursy sportowe dla dzieci lub dla dzieci i rodziców wg założeń przedstawionych w materiałach szkoleniowych dla lidera. | Raz w roku: dokumentacja dołączona do sprawozdania – zdjęcia z imprezy, – scenariusz imprezy – % rodziców i dzieci, które wzięły udział |
| Realizacja treści związanych z aktywnością fizyczną w oparciu o metodę projektu (np. tematyka związana ze spędzaniem czasu wolnego w rodzinie, sprawność a zdrowie, znani sportowcy itp.). | Raz w roku dokumentacja dołączona do sprawozdania: – krótki opis działań, – zdjęcia z przeprowadzonych zajęć, – % dzieci uczestniczących w zajęciach, – wybrane prace dzieci. |
| Podjęcie przynajmniej jednego z przykładowych działań: organizacja pogadanek, prelekcji, edukacja rodziców z wykorzystaniem strony internetowej przedszkola lub innych form (np. ulotki, broszury). | Raz w roku – krótki opis podjętego działania (rodzaj i ilość podjętych działań), – listy obecności rodziców. |
| ||
Kryteria | Opis | Dokumentacja potwierdzająca |
| Jadłospisy/posiłki zgodne z rekomendacjami IŻŻ, przerwy między posiłkami nie dłuższe niż 3-4h, dostęp do wody między posiłkami. Umieszczanie w widocznym miejscu (dla rodziców) codziennego menu. | Raport raz na rok:- 10 dniowy jadłospis. |
| Podjęcie przynajmniej jednego z przykładowych działań: dni warzywne i owocowe, np. owocowe wtorki, marchewkowe środy, poznawanie nowych smaków, wycieczki na okoliczne stragany, zabawy, konkursy, teatrzyki, przedstawienia kukiełkowe z wykorzystaniem warzyw i owoców, prace plastyczne, rebusy, układanki. | Raport raz na rok: – krótki opis działań, – zdjęcia z przeprowadzonych zajęć, – % przedszkolaków uczestniczących w zajęciach. |
| Zorganizowanie stałej wystawy prac przedszkolaków na temat prawidłowego żywienia – np. „Warzywa, owoce w każdym posiłku”, „Mleko i jego produkty na co dzień” i/lub: wprowadzanie plakatów, posterów o prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej dostępnych dla całej społeczności przedszkolnej przez cały rok (na korytarzach, w poszczególnych salach). | Raport raz na rok: – zdjęcia wystaw promujących zdrowe żywienie z opisem miejsca i czasem ekspozycji, – zdjęcia plakatów, posterów itp. z opisem miejsca i czasem ekspozycji. |
| Podjęcie przynajmniej jednego z wymienionych działań: zajęcia kulinarne, wspólne przygotowywanie potraw, prowadzenie ogródka, hodowla ziół (w salach), zajęcia ze specjalistą. | Raport raz na rok: – krótki opis przeprowadzonych zajęć, – zdjęcia z przeprowadzonych zajęć, – % przedszkolaków uczestniczących w zajęciach. |
| Podjęcie przynajmniej jednego z wymienionych działań: organizacja pogadanek, prelekcji, edukacja rodziców z wykorzystaniem strony internetowej przedszkola lub innych form (np. ulotki, broszury). | Raport raz na rok: – krótki opis podjętego działania (rodzaj i ilość podjętych działań, – listy obecności rodziców. |
| Usuwanie reklamy żywności (np. reklamy słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów). | Raport raz na rok: – informacja czy na terenie przedszkola znajduje się reklama żywności, – informacja dotycząca czy usunięto reklamę. |
NASZE DZIAŁANIA WYNIKAJĄCE Z WYMAGAŃ WOBEC PRZEDSZKOLI
Realizacja w roku szkolnym 2014/2015 tematu rocznego:„Zdrowe żywienie i sport, to samo zdrowie, każdy przedszkolak to wie.”
Cele
- Kształtowanie postawy aktywnego i świadomego dbania o zdrowie.
- Poznanie pojęcia „zdrowie” i kształtowanie wiedzy, co jest dla niego korzystne, a co mu szkodzi.
- Nabywanie zdrowych przyzwyczajeń i nawyków sprzyjających aktywności fizycznej.
- Przezwyciężanie uprzedzeń do nieznanych potraw.
- Doskonalenie umiejętności wypowiadania się za pomocą różnych technik plastycznych.
- Uświadomienie potrzeby ruch dla prawidłowego rozwoju zdrowia psychicznego i fizycznego
Zaplanowane działania
- Gromadzenie i wykorzystanie przez nauczycielki literatury, muzyki, ilustracji, zdjęć związanych z aktywnością fizyczną i tematyką zdrowotną.
- Organizowanie kącików tematycznych związanych z realizowanym w/w. tematem.
- Prowadzenie kulinarnych eksperymentów „Wiem, co jem”.
- Założenie „Mini warzywnika” w ogrodzie przedszkolnym oraz prowadzenie hodowli ziół w każdej sali, obserwacja wzrostu roślin, określanie przydatności, zapachu i walorów zdrowotnych, próbowanie ziół i warzyw.
- Kontynuacja organizowania dni „Marchewkowe poniedziałki” oraz „Jabłkowe wtorki” – uwzględnianie w jadłospisie potraw z marchewki i jabłka.
- Organizowanie stałej wystawy prac przedszkolaków na temat aktywności fizycznej, zdrowego żywienia.
- Prowadzenie zajęć ruchowych w ogrodzie przedszkolnym, np.: „Zabawy w terenie”, „Podchody”, „Ścieżka zdrowia”, „Gramy w zielone”, „Berek lawina”, „Budujemy igloo”, „Kto dogoni piłkę?”, itp.
- Konkurs plastyczny dla rodziców i dzieci „Jestem ze sportem za pan brat i aktywnie spędzam czas”. Ekspozycja prac w szatni.
- Zorganizowanie wewnątrzprzedszkolnego „Dnia sportu” – udział dzieci w konkurencjach sportowych pod hasłem „Sport źródłem zdrowej rywalizacji”, „Ten, kto ćwiczy to jest zuch – w zdrowym ciele zdrowy duch”.
- Spotkanie dzieci z ekspertem wychowania fizycznego – pogadanka i pokaz ćwiczeń oraz gier zespołowych wychowania fizycznego z uwzględnieniem przestrzegania reguł gry.
- Realizacja treści związanych z aktywnością fizyczną w oparciu o metodę projektu.
- Zamieszczanie artykułów na temat aktywnością fizycznej i wychowania małego dziecka w kąciku dla rodziców i na stronie internetowej przedszkola.
- Mini Spartakiada dla dzieci z wolskich przedszkoli „Mali sportowcy”.
- Piknik rodzinny z okazji Dnia Matki i Ojca pod hasłem „BAWIĘ SIĘ I ĆWICZĘ ZE SWOIM RODZICEM” zorganizowanie konkurencji sportowych dla rodziców i dzieci.
- Organizowanie stałej wystawy prac przedszkolaków na temat aktywności fizycznej i zdrowego żywienia.
Realizacja w roku szkolnym 2013/2014 tematu rocznego: „Żywienie i aktywność fizyczna podstawą mojego zdrowia”
Cele | Zadania |
| Gromadzenie przez nauczycielki literatury, muzyki, ilustracji, zdjęć związanych z tematyką zdrowotną i aktywnością fizyczną. |
Tworzenie magazynu przedszkolnego propagującego zdrowe odżywianie się i aktywność fizyczną. | |
Organizowanie kącików tematycznych związanych z realizowanym tematem. Nawiązanie współpracy z rodzicami w celu wzbogacenia kącików. | |
Prowadzenie zajęć kulinarnych. Eksperymenty kuchenne – przygotowanie sałatek i przecierów, wyciskanie soków. | |
Założenie hodowli ziół w każdej sali, obserwacja wzrostu ziół, określanie przydatności, zapachu i walorów zdrowotnych, smakowanie ziół. | |
Zorganizowanie dni „Marchewkowe poniedziałki” – uwzględnianie w poniedziałkowym jadłospisie potraw z marchewki. | |
Nawiązanie współpracy z kuchnią przedszkolną – wzbogacenie jadłospisu o zdrowe, regionalne produkty i potrawy. | |
Oglądanie filmów edukacyjnych poruszających problematykę zdrowego odżywiania i aktywnego wypoczynku. | |
Organizowanie w grupach działań pod hasłem „dni warzywne i owocowe”: zabawy, konkursy, przedstawienia kukiełkowe z wykorzystaniem warzyw i owoców, prace plastyczne, rebusy, układanki o tematyce zdrowego odżywiania. | |
Zorganizowanie stałej wystawy prac przedszkolaków na temat prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. | |
Konkurs dla rodziców na najciekawszy plakat nt.: „Zdrowie na talerzu”. | |
Konkurs plastyczny pt.: „Mamo, tato chcę być zdrowy” dla rodziców i dzieci na artystyczną formę propagującą zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną. Stworzenie wystawy prac. | |
Festiwal wiedzy przedszkolaków „Wiem, co jem”: konkurs wiedzy, wspólne śpiewanie piosenek promujących zdrowie, degustacja zrobionych w grupach witaminowych koreczków. | |
Spotkanie rodziców z lekarzem na temat roli aktywności ruchowej w prawidłowym rozwoju dzieci. | |
Spotkanie rodziców z dietetykiem na temat prawidłowego żywienia dzieci. | |
Realizacja treści związanych ze zdrowym żywieniem lub aktywnością fizyczną w oparciu o metodę projektu. | |
Zamieszczanie na stronie internetowej przedszkola treści promujących zdrowy styl życia. | |
Wspólne zajęcia z dziećmi z Przedszkola Specjalnego Nr 208 „W zdrowym ciele, zdrowy duch”. | |
Oglądanie przedstawień teatralnych ukazujących dzieciom ważną rolę zdrowia w ich życiu. | |
„Szlachetne zdrowie” zorganizowanie konkursu plastycznego skierowanego do najstarszych przedszkolaków z Dzielnicy Wola. | |
Piknik rodzinny z okazji Dnia Matki i Ojca: degustacja potraw ze zdrowej żywności przygotowanych przez rodziców – konkurs o drewnianą łyżkę oraz udział dzieci i rodziców w konkursach sportowych. | |
Mini Spartakiada dla dzieci z wolskich przedszkoli „W zdrowym ciele zdrowy duch”. |